Z czego zrobić blat w kuchni ?

Z czego będzie blat w kuchni ? To chyba jedno z najczęstszych pytań, które słyszę od klientów w czasie tworzenia projektów aranżacji wnętrz kuchni. Mnogość możliwych rozwiązań może przyprawić o przysłowiowy zawrót głowy. Czasy kiedy do wyboru był tylko jeden czy dwa materiały minęły pewnie bezpowrotnie. Zatem na co się zdecydować, co wybrać, co będzie najlepszym rozwiązaniem ?

Wszystko zależy tak naprawdę od budżetu, stylu danego wnętrza, przyzwyczajeń inwestorów. Jedni bowiem chcąc kroić bezpośrednio na blacie, inni tego sobie nie wyobrażają, jedni wycierają wodę, czy inne płyny z blatu niemal od razu, a inni wymagają dużej odporności od powierzchni blatu. Aby ułatwić Wam tę trudną decyzję przygotowałam listę możliwych materiałów, z których można wykonać blat kuchenny wraz z przedziałem cenowym za m2.

1.BLAT LAMINOWANY – najbardziej popularny materiał, najtańszy, dostępny w bardzo wielu wzorach, wybarwieniach i strukturach powierzchni u wielu producentów. W większości odporny na różne plamy. Podstawowy minus to brak odporności na zarysowania i bardzo wysokie temperatury.

Cena blatu od ok. 200zł/m2

źródło: www.darmax.pl

2.BLAT KOMPAKTOWY – polecany wtedy gdy zależy nam na jak najcieńszym blacie, ponieważ jego grubość zaczyna się już od 10 mm, świetnie sprawdzą się w minimalistycznych wnętrzach. Rdzeń blatu powinien być dopasowany do powierzchni. Ponadto blaty te cechuje wysoka odporność na zarysowania oraz wodoodporność. Podstawowym minusem jest ograniczona kolorystyka określona przez producenta.

Cena blatu od ok. 300 zł/m2

źródło: www.forner.pl

3.BLAT Z KAMIENIA – najczęściej z granitu, cechuje się bardzo wysoką odpornością na zarysowania i brud. Kolorystyka uzależniona jest od konkretnego typu granitu i ograniczona do tego jaka występuje w naturze. Ponadto pamiętajmy że kamień będzie zawsze zimny w dotyku oraz blat z tego materiału będzie jednym z najcięższych, a zatem szafki kuchenne muszą mieć wówczas odpowiednią konstrukcję. Konieczna jest też konserwacja raz na jakiś czas.

Cena blatu od ok 700 zł/m2

źródło: www.pamir.com.pl


4.BLAT Z MARMURU – marmur choć piękny to niestety jest to kamień dość kruchy i nasiąkliwy, a zatem: podatny na plamy i zabrudzenia trudne do wyczyszczenia, jako materiał naturalny po dłuższym kontakcie z wodą mogą się w nim rozwijać grzyby i pleśń, szybko się rysuje i wymaga co jakiś czas szlifowania.

Cena blatu od ok.1000 zł/m2

źródło: www.wirtualnewnetrza.pl

5.BLAT Z KOMPOZYTU – kompozyt czyli połączenie minerałów ze spoiwem, wykonanym z żywicy akrylowej. Na plus za tym materiałem przemawiają: bogata kolorystyka, łączenia płyt praktycznie nie widoczne, dostępność krawędzi o różnych profilach, materiał ciepły w dotyku i chyba co najbardziej charakterystyczne dla tego blatu to możliwość wykonania zlewu z kompozytu zintegrowanego z blatem – przykład na zdjęciu poniżej.

Minusem takiego blatu są: możliwość widocznych zarysowań, mała odporność na bardzo wysokie temperatury.

Cena blatu od ok.1500 zł/m2

źródło: www.wnetrzekuchni.pl

6.BLAT Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO –  główny skład to kruszony kamień i żywica poliestrowa. Materiał ten jest wysoce odpory na zabrudzenia i zarysowania, nie chłonie wilgoci, można stawiać na nim gorące naczynia, mamy możliwość wybory wykończenia powierzchni: mat, poler szlifowana, szczotkowana. Największe wady ? Wysoka cena.

Cena blatu od ok.1500 zł/m2

źródło: www.technistone.pl

7.BLAT ZE SPIEKU KWARCOWEGO – stworzony z naturalnych materiałów ( granit, ił, łupek) i spiekanych razem. Blaty te są bardzo twarde i dają duże możliwości aranżacyjne dzięki opcji uzyskania cienkich powierzchni i docinania pod kątem 45 stopni. Bardzo duża odporność na ścieranie, możliwość wykonania frontów mebli z tego materiału. Sprzedawane w dużych formatach co pozwala na wiele możliwości aranżacyjnych bez zbędnych podziałów i fug. Podstawowym minusem jest to że wymagają impregnacji, a na niektórych jasnych wzorach mogą się szybciej pojawić przebarwienia.

źródło: www.laminam.pl

8.BLAT DREWENIANY – niska cena, łatwość obróbki, można go łatwo odnowić, wyszlifować, polakierować. Natomiast taki blat wymaga od użytkowników dużo „troski i opieki” bowiem należy co jakiś czas impregnować taki blat lakierem lub olejem, bardzo szybko taki blat może ulec porysowaniu oraz pojawieniu się przebarwień.

źródło: www.moje-idealia.pl

WAŻNE !

Pamiętajmy, że aby uzyskać dokładną wycenę blatu należy opierać ją na konkretnym rysunku, zawierającym konkretne wymiary i konkretne lokalizacje sprzętów kuchennych ( płyta, zlew ). Bowiem na końcową cenę blatu (w zależności od producenta, firmy)  składają się: ilość materiału z którego wykonany będzie blat + ilość i wielkość otworów ( na zlew , na płytę, na baterię) + wykończenie krawędzi  + ewentualnie transport i montaż.

Jeśli chcesz mieć jak najmniej problemów z konserwacją, pielęgnacją blatu, zależy Ci na stosunkowo niskiej cenie oraz możliwości dużego wyboru wśród dostępnych wzorów i kolorów to wybierz blat laminowany. Natomiast wiadomym jest, że żaden nawet najlepszy laminat nie zastąpi wizerunku ponadczasowego w swej fakturze i dotyku kamienia – tego naturalnego w postaci granitu czy tego w postaci konglomeratu kwarcowego. Dotyczy to zwłaszcza typowo nowoczesnych wnętrz lub osób, które stawiają na jakość i jak najbardziej naturalne materiały wykończeniowe.

Dlatego zawsze będę to podkreślać, że kluczowe dla wyboru blatu kuchennego są: budżet, styl wnętrza i indywidualne upodobania przyszłych użytkowników. Myślę też, że wybór blatu można porównać do zakupy samochodu. W pierwszej chwili (zwłaszcza my kobiety:)) kierujemy się względami wizualnymi, natomiast później przychodzi zmierzyć się z rzeczywistością czyli ceną oraz technicznymi możliwościami.

Warto zwrócić uwagę na to, że…

Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych nazw handlowych dla swoich produktów i jest to na pewno bardzo dobry chwyt marketingowy, aby wejść na rynek. Ważne natomiast jest to, aby dokładnie sprawdzać z jakich materiałów i komponentów składa się dany blat i jakie są jego właściwości, aby dokonać świadomego wyboru.

Scroll to Top